"Evrendeki her şey, Allah’ın (c.c.) koyduğu biyolojik, fiziksel ve toplumsal yasalara göre hareket etmektedir. Kur’an’da, “Her şeyin, kaynağı bizim katımızdadır ve biz her şeyi, kusursuzca belirlenmiş bir ölçüye, bir uyuma göre indiririz.” buyurularak bu gerçeğe dikkat çekilmiştir.Allah’ın (c.c.) evrendeki uyumu sağlamak için koyduğu bu yasalara ................ denir. Bu yasaları fiziksel, biyolojik ve toplumsal yasalar olarak üç grupta inceleyebiliriz."
Boşluğa hangii getirilmelidir?
Sünnetullah
Tevekkül
Külli İrade
Cüzi İrade
"Yüce Allah insana tercihlerini doğru bir şekilde yapması için rehber olmak üzere peygamberler ve ilahî kitaplar göndermiştir. Bütün bu imkânları insana bahşeden Allah (c.c.), onun seçimlerini de özgür iradesine bırakmıştır."
Ayetlerden hangisinde bu parçada vurgulayan düşünceyi destekleyen
“Şüphesiz biz ona doğru yolu gösterdik. İster şükredici olsun ister nankör.” (İnsan Suresi; 3)
"Gerçek, rabbinizden gelendir. Artık dileyen iman etsin dileyen inkâr etsin..." (Kehf Suresi; 29 )
"İnsanlardan, inanmadıkları hâlde, "Allah'a ve ahiret gününe inandık" diyenler de vardır." (Bakara Suresi; 8)
"Kim yararlı iş işlerse kendi lehinedir. Kim de kötülük işlerse kendi aleyhinedir." (Fusilet Suresi; 46)
"Kelime olarak kaza, hükmetmek, emretmek, yaratmak ve gerçekleştirmek anlamlarına gelir. Terim anlamı ise kaza, ezelde bilinen ve takdir edilen şeyin, zamanı ve yeri geldiğinde Allah (c.c.) tarafından yaratılması demektir." Nefise : Çalıştığım sınavdan istediğim puanı aldım. Çok mutluyum. Mercan : Gelecek pazar günü arkadaşlarımla İzmir fuarına gitmeyi düşünüyorum. Mihri : Uzun zamandır görmediğim halam bu gün bize geldi. Halis : Namaz çok önemli bir ibadet ben bu gün beş vaktin hepsini kıldım.
Yukarıdaki çocukların söylediklerinden hangisi "kazaya" örnek olarak gösterilemez?
Mercan
Mihri
Halis
Nefise
"................. yasalar, madde ve enerjinin oluşumu, yapısı, hareketi, değişimi ve maddeler arası ilişkilerle ilgili yasalardır. Allah’ın (c.c.) koyduğu bu yasalar evrenseldir. Deney gözlem ve araştırmalar sonucu insanlar tarafından tespit edilir. Yağmurun yağması, gece ve gündüzün birbirini takip etmesi, ısınan suyun buharlaşması gibi olaylar Allah’ın (c.c.) koyduğu bu yasaların bir sonucudur."
Şiirde yanlış kader anlayışı ile ilgili hangisine değinilmemiştir?
Kadere sitem ederek, kaderi suçlayanlar
İşini şansa bırakanlar
Emek harcamadan kazanç elde etmek isteyenler
Kadere inandığını söyleyenler
"Bir tohumun kabuğundan çıkması için su, bir ağacın meyve vermesi için ışık, bir bebeğin büyümesi için beslenmesi ve bir insanın rızkını kazanabilmesi için emek sarf etmesi gerekir. Bütün bunlar Allah’ın (c.c.) evrende yarattığı ölçü ve düzenin bir sonucudur. Dolayısıyla bizler de bu düzene uygun olarak hareket etmeliyiz. Bir işe başlamadan önce gerekli tedbirleri almalı, sağlıklı bir sonuç almak için neler yapılması gerekiyorsa hepsini yerinde ve zamanında yapmalıyız. Sonucun hayırlı olması için de Allah’a (c.c.) güvenip ondan yardım istemeliyiz."
Parçada aşağıdaki kavramlardan hangisine değinilmemiştir?
Kader
Tevekkül
Ecel
Emek
Hak ve adaletten ayrılarak zulüm ve haksızlıkla bir şeyleri elde etmek başarı sayılmaz. Haksızlıkla ve adaletsizlikle sözde başarılar elde etmiş insanlarla ilgili Kur’an-ı Kerim’de, “İşte bunlar dünyada da ahirette de çabaları boşa giden kimselerdir. Onların hiçbir yardımcısı da yoktur.” buyrulmaktadır.
Parçaya göre başarı için hangisi İslam dininin aradığı özelliklerden birisi değildir?
Cesaretle
Adil olarak
Hak ederek
Zulmetmeden
1- "Allah (c.c.) tarafından insana verilen sınırlı özgürlük ve insanın tercih etme kabiliyetidir." 2- "Bir kimsenin verdiği kararların sonuçlarını üstlenmesi, yaptığı ya da yapması gerekirken yapmadığı işlerden dolayı hesap vermek zorunda olmasıdır." 3- "Allah’ın (c.c) istediğini istediği gibi dilemesi ve seçmesidir.”
Yukarıda açıklaması verilen kavramların doğru sıralanışı hangisidir?
2) Sen, fakir arkadaş, düşünme derin, Bin türlü derdi var, o zenginlerin, Darılıp küstüğün, kendi kaderin, Sana siper olmuş, farkında mısın? (Cengiz NUMANOĞLU)
3) Kendi gafletimden, düştüm kedere, Yıllarca suçladım, küstüm kadere, Ne fayda ki; geçen geçti bir kere, Zararlardan döndüm, Sana yöneldim. (Cengiz NUMANOĞLU)
Yukarıdaki dörtlüklerde ortak olarak kader konusunda hangisine vurgu yapılmıştır?
Kaderimizde ne varsa ona razı olunmalı
Kadere küsülmenin, kaderi suçlanmanın yanlışlığı
Kaderden kaçmanın imkansız olduğuna
Kader denilen şeyin insanlar tarafından anlaşılmayacağına
1-............: "Allah’ın (c.c.) gerek duyular âlemini gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesidir." 2-............: "Allah’ın (c.c.) dilemesi ve dilediğini dilediği şekilde yapmasıdır." 3-............: "Allah’ın (c.c.) her şeye gücünün yetmesi, dilediğini dilediği zamanda var veya yok etmesidir."
Kaderle ilişkili olan ve yukarıda açıklaması verilen Allah'ın sıfatlarının doğru sıralanışı hangisidir?