Yaşadığımız âlemi gözlem ve inceleme ile Tanrı’nın varlığına ulaşmayı hedefleyen, evrenin varlığından yola çıkarak yaratıcının varlığına gitmekte ve bizlere olup biten her şeyin arkasında bir Tanrı'nın bulunması gerektiğini söyleyen delil hangisidir?
Teleolojik delil
Kozmolojik delil
Ontolojik delil
Ahlak Delili
"Bu delile Gaye ve Nizam delili de denir. Evrende tesadüfün olmadığını savunur. Kısaca; Âlemde bir düzen vardır. Bu düzenin belli amaçları taşıdığı görülmektedir. İlim ve irade gerektiren “Düzen” ve “amaç” kendi basına ortaya çıkamaz. O halde, bu düzen ve amacı gerçekleştiren ilim ve irade sahibi bir varlık vardır ki, bu da Tanrıdır. şeklinde ortaya konur"
Özellikleri verilen delil hangisidir?
Ahlak Delili
Teleolojik delil
Kozmolojik delil
Ontolojik delil
«En güzel isimler Allah’ındır. O’na o güzel isimleriyle dua edin…» (A’râf, 180) "Allah'ın Güzel İsimleri" için kullandığımız dini ifade hangisidr?
Esmâü’l- Hüsna
Kelime-i Tevhit
Besmele
İsmi ile müsemma
"Allah’ın "..........." yani «her şeyi gören» olduğunu bilen kişi, her zaman davranışlarına dikkat eder. Allah'ın "..........." yani «her şeyi işiten» olduğunu bilen biri yalan konuşmaz." Boşluklara Allah'ın sıfatlarından hangileri getirilmelidir?
Rahmân- Basîr
Basir - Semi
Kerîm - Semî
Rahîm - Rezzâk
"Sadece Allah’ın zâtına has olan başka varlıklarda bulunmayan sıfatlara ............. sıfatlar denir. Vücud (Allah'ın var olması), Ezeli olması (Kıdem), Varlığının sonunun olmaması (Bekâ) gibi."
Boşluğa hangisi getirilmelidir?
Subûtî
Hayâtî
Zâtî
Ahlakî
Kelime-i Tevhit'in söylenişi hangisidr?
"Allâhu Ekber."
“La ilahe illallah, Muhammedün resulullah”
"Estağfirullah."
"Bismillahirrahmânirrâhîm."
“Onlar ki bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.” (Âl-i İmrân suresi, 134)
Ayette inanan, sorumluluk bilincinde olan insanın özelliklerinden hangilerine değinilmemiştir?
Sinirlerine hakim olurlar.
Durumları olsun olmasın her zaman Allah için harcarlar.
Bağışlayıcı, affedicidirler.
Günlük ibadetlerini hiç aksatmazlar.
"Allah'ın varlığı için çeşitli deliller ortaya konmuştur. Bu delilde Tanrı’nın varlığına, insan zihninde var olan “mükemmel varlık” ya da “zorunlu varlık” düşüncesinden ulaşılır. Mükemmel varlık (Ekmel varlık) delili de denir." Özellikleri verilen delil hangisidir?
Ontolojik delil
Kozmolojik delil
Ahlak Delili
Teleolojik delil
"Allah ile beraber başka varlıkların sınırlı olarak sahip olduğu sıfatlara ...........sıfatlar denir. Hayat, İlim, İrade gibi. Bu sıfatlar Allah'ın ki ile kıyaslanamayacak durumda da olsa insanlarda da vardır."
Boşluğa hangisi getirilmelidir?
Kozmolojik
Zâtî
Şahsî
Subûtî
"İmanın şartlarından (İnanç esaslarından) birincisi ........................... Bu İslam nanç sistemin temelini oluşturur." Boşluğa hangisi getirilmelidir?